OKOV – BITAN DETALJ SVAKE STOLARIJE
Unutarnja i vanjska stolarija na objektu može biti izvedena od pokretnih i nepokretnih elemenata.
Pokretni odnosno otvarajući elementi fasade pružaju korisniku direktnu vezu s vanjskim utjecajima. Kako bi pokretni elementi bili pokretni te da bi u zatvorenom položaju osigurali dobro brtvljenje, osiguravaju se preko mehanizama koji se zovu “okovi”.
Okovi su izuzetno bitni za pravilno funkcioniranje, trajnost i udobnost prilikom korištenja elemenata. Prvi pokazatelj kvalitete ugrađene stolarije su njezini okovi. Stoga je potrebno prilikom odabira i kupnje posebno pozornost obratiti na iste. Okovi predstavljaju bitan detalj prozora i vrata koji osigurava otvaranje, zatvaranje, provjetravanja ali i sigurnost.
Na tržištu postoje brojne vrste okova kao i proizvođači, a o vašem odabiru ovisi njegova kvaliteta. Istaknute karakteristike okova o kojima treba voditi računa su kvaliteta, ušteda energije, dizajn i laka prilagodba.
Prednost naših sistema je mogućnost prilagodbe renomiranim Europskim proizvođačima okova, što s druge strane omogućuje kupcu široki izbor. Tu svakako treba istaknuti sljedeće proizvođače okova: SIEGENIA, WINHAUS, MACO i ROTO.
Svi okovi su dimenzionirani da podnesu opterećenja koja se nalaze u pokretnom elementu ‘’krilu’’ poput težine stakla odnosno ispune. Svako naknadno opterećivanje krila može dovesti do oštećenja okova ili njihovog pomjeranja.
Vrlo je važna redovna kontrola i održavanje elemenata okova. Vremenski interval između pojedinih kontrola ovisi o situaciji, tj. okolini u kojoj se nalazi te broju otvaranja/zatvaranja prozora i vrata.
Vizualnom kontrolom moguće je vidjeti nepravilnosti koje mogu uzrokovati okovi te na osnovu toga izvršiti ispravnu mjeru za održavanje. Prvi pokazatelji nekvalitetnih okova su problemi koji se javljaju prilikom otvaranja i zatvaranja prozora te rasklimavanje istih. Stoga je potrebno prilikom odabira okova izabrati upravo ono što odgovara vašim potrebama, a takve odgovore možete potražiti kod stručnih osoba naše tvrtke koji su vam uvijek na raspolaganju.
Također je bitno i održavanje okova.
Nakon vizualnog pregleda elemente održavanja možemo sami provesti.
Ukoliko je vizualnim pregledom ustanovljeno da vaši otvori proizvode zvukove, pokretne dijelove možemo sami podmazati strojnim uljem. Do zaprljanosti pokretnih dijelova okova može doći uslijed skupljanja prašine na podmazanim elementima. Ovakvu nečistoću uklanjamo s mekom četkom na način da iščetkamo svu prljavštinu, zatim mekom krpom obrišemo ostatke, nakon čega će biti potrebno opet pokretne elemente podmazati strojnim uljem. Prilikom eksploatacije nije dozvoljeno stavljati prepreke između krila i rama otvora, jer se na taj način okovi mogu oštetiti.
Ukoliko smo pri vizualnom pregledu ustanovili da su nam neki vijci popustili, možemo ih sami zategnuti odgovarajućim alatom, ne primjenjujući pri tome preveliku silu zatezanja, kako ne bi oštetili vijke.
Ako je pak otvor u takvom stanju da ne prijanja dobro dok je zatvoren ili se sam zatvara pri otvorenom položaju, tada je potrebno pozvati stručne osobe, kako bi otklonile te nedostatke.
Ukoliko je okov oštećen te se prozor ne može zatvoriti ili se teže zatvara, potrebno je odmah kontaktirati stručne osobe, kako bi otklonile kvar i tako spriječile nastajanje daljnje štete na vašem otvoru.