Jeste li ikad bili u situaciji da ste odgađali pranje prozora, budući da znate kako je riječ o dugom i zahtjevnom poslu? Samo za vas istražili smo kako djelovati i oprati s malo muke, a efikasno.

Pomoći ćemo vam kako da uz najbolje alate i tehnike operete zamrljane prozore koje ne znate odakle da krenete prati. Prljavi prozori nisu samo problem neurednog doma i doma gdje se ne mari za izgled, već i funkcionalni problem jer umanjuju količinu prodiranja svjetosti u interijer, a rezultat tomu je i smanjena energetska učinkovitost.

Redovito pranje prozora može utjecati na kvalitetu zraka u domu, također. Dovest ćemo vas do stanja da vaši prozori pod rukom postanu šripavo čisti i bez mrlja. Kristalno staklo nama je najbolja reklama, a vi ste naš klijent.

 1. ODABERITE OBLAČAN DAN

Sunce i toplina mogu djelovati na kemiju koncentracije sapuna kojim perete, ali i na sušenje kad se opere, pa nećete moći na vrijeme prebrisati površinu. Kad je oblačno, tada se smanjuje bljesak na staklu, a tako ćete se lakše držati određenog ritma pranja.

 1. KRENITE OD OKVIRA PROZORA

Sve dok ne počistite površinu oko stakla, nemojte započinjati pranje staklene površine, jer vremenske prilike itekako mogu baš te tvari raspršivati po staklenoj površini. Osim toga, sloj prljavštine pomiješan sa sredstvom za pranje može stvoriti crni talog koji je kasnije teško ukloniti, posebno ako je površina okvira bijela. U tome vam mogu pomoći stara četkica za zube, soda bikarbona i ocat.

 1. VLASTITI PRIPRAVAK ZA PRANJE

Uvijek je najbolje napraviti vlastitu otopinu za pranje staklene površine, a to ćete učiniti miješanjem vode i sredstva za pranje posuđa. Ovom kombinacijom očistit ćete najtvrdokornije mrlje.

 1. ZABORAVITE NA BRISANJE PAPIROM

To vam možda nitko nije rekao, ali ručnici, novine ili bilokoja druga papirnata stvar, za sobom će ostavljati dlačice i tanki prašnjavi trag koji će vas primorati na ponovno pranje prozora u trenutku kad ga zabljesne sunce. Mikrofiber krpica najbolje je što možete koristiti u ovom koraku pranja staklenih površina.

 1. KUPITE GUMENI BRISAČ-POTEZALICU

Za dobivanje sjaja bez tragova koristite brisače za staklene površine i svakim potezom ga otresite ili prebrišite krpicom. Poteze radite od vrha prema dnu ili od ruba prema rubu, možete ići i u svim smjerovima, sve dok je površina vlažna.

 1. ZA DALEKODOSTUPNA MJESTA KORISTITE DRŽAČ

Ako ne možete organizirati profesionalnog perača prozora, napravite si dugački držač brisača, jer ćete tako dospijeti do svih uglova i visina. Pranje prije toga možete napraviti vrtnim crijevom za pranje i sapunicom.

 1. KAD STE PRANJE ZAVRŠILI, POPRSKAJTE PROZORE SREDSTVOM PROTIV PRIKUPLJANJA VODE

Ovo sredstvo često možete vidjeti u autopraonicama i kod svih koji njima peru svoja vjetrobranska stakla u vlastitoj upotrebi.

 1. SUPER NAČIN ZA SKIDANJE PRAŠINE JE I LJEPLJIVI VALJAK ZA PRAŠINU I MUCICE NA TKANINI

Ako ovaj postupak redovito radite moći ćete umanjiti veliko pranje staklenih površina, jer sve proizlazi od sitne prašine.

 1. ODVOJITE ALATE I SREDSTVA ZA UNUTARNJE I VANJSKO ČIŠĆENJE STAKLENIH POVRŠINA

Posebno ukoliko vam je klima mediteranska ili ste u prašnjavim cestovnim uvjetima, dobro je diferencirati unutarnji dio od vanjskoga.

 1. VELIKI, VIJUGAVI I SITNI POTEZI

Nemojte brisati prozore na pruge. Radite vijugave poteze, što sitnije, a onda okvire i završetke potegnite velikim horizontalnim ili vodoravnim linijama brisanja.

 1. OPERITE ILI USIŠTE ZAVJESE, NEMA SMISLA DA PERETE PROZORE PRIJE NEGO OPERETE TKANINU

Parom, usisivačem ili u perilici rublja, odabir je vaš. Ponovno ih objesite tek kad ste oprali prozore.

 1. GENERALNO ČIŠĆENJE PROZORA RADITE 2x GODIŠNJE

Preporuka je da se dva puta godišnje radi čišćenje staklenih površina. Idealno bi bilo u ranu jesen i rano proljeće. Sve dok postoji red pranja i dok ste ažurni, nećete imati potrebu posezati za agresivnim kemikalijama za uklanjanje mrlja, prljavštine i prašine.

 1. FILTER ZA KAVU DOBAR JE TRIK ZA ČIŠĆENJE

Oni su poznati po tome da ne ostavljaju dlačice, pa time neće ostaviti niti tragove. Također su jeftina glavna namirnica u mnogim kuhinjama, pa se smatra da ih svako domaćinstvo posjeduje. Preporuka je da ih složite 5 u raspostranjenu površinu i kao takvi imat će ulogu krpice.