Što je pergola i što se njome može dočarati?

Vrtna pergola je element vrtne arhitekture koji se sastoji od dva reda vertikalnih stupova postavljenih jedan nasuprot drugome i povezani specifičnom vrstom krovišta. Ovaj krov je izrađen od poprečnih elemenata, horizontalnih greda i rešetki koje služe kao skela za biljke.

Pergole se vrlo često pogrešno nazivaju rešetkama. Rešetka je ravna, ažurna struktura koju karakterizira činjenica da su svi stupci u jednom redu. Za razliku od pergole, ona nema “interijer”, pa zauzima manje prostora. Pergola se formira samo ako spojimo dvije rešetke s vodoravnom gredom.

Mnogi se pitaju koja je razlika između pergole i vrtne sjenice. Vrtne sjenice, su potpuno natkrivene, tako da u vrućim danima štite od sunca, a tijekom kiše od kiše. Još jedna vrsta konstrukcija su paviljoni i vrtni šatori.

Zašto je vrijedno imati pergolu u vrtu?

Manje konstrukcije obično imaju samo ulogu ukrasa, koji je obrastao vinovom lozom, ružama penjačicama ili drugim biljkama i cvjetnim puzavcima. Montiraju se izravno na tlo prekriveno travom, koristeći sidrene vijke od nehrđajućeg ili pocinčanog čelika. Takva mala pergola zasigurno će se uklopiti u vrtu i razbiti monotoniju, a vrtna arhitektura i sama vegetacija dat će joj izgled kao iz bajke.

Veće pergole radije se koriste za naglašavanje zone za odmor na terasi ili u vrtu. U sjenu takve konstrukcije postavlja se set namještaja koji se sastoji od stola i vrtnih stolica ili stolića za kavu i kutne garniture. Važno je napomenuti da treba razmisliti o postavljanju posebnog sjenila u ovu vrstu pergole, što će vam omogućiti da se opustite na svježem zraku i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Pergole se također koriste za podjelu vrta na zone ili za odvajanje manje reprezentativnog dijela, na primjer, povrtnjaka ili vrtnog kompostera. Još jedna uloga rešetki je zaštititi članove kućanstva od znatiželjnih pogleda susjeda dok se opuštaju. Ako želimo više privatnosti, oko pergola bi trebalo zasaditi biljke s gustim izdancima, kao što su bršljan ili ukrasna loza.

Nesumnjiva prednost vrtnih pergola bit će u tome što im možete dati željeni izgled. Dok ažurna konstrukcija pergole isprepletene ružama penjačicama, mirisnim graškom ili ruskom lozom izgleda romantično i suptilno, metalne pergole sastavljene od metalnih stupova i rimskih zavjesa uklapaju se prvenstveno u moderne i minimalističke vrtne aranžmane.

Važno je napomenuti da kako biste počeli s radovima vezanim uz izgradnju pergole ne morate dobiti građevinsku dozvolu.

Gdje je vrijedno staviti vrtnu pergolu?

Odluka o veličini i položaju vrtne pergole trebala bi ovisiti o njezinoj namjeni i veličini vrta ili parcele. Teoretski, može se postaviti bilo gdje, ali u praksi, potrebno je za pergolu odabrati prostor koji će ju zaštititi od jakog vjetra i osigurati vegetaciji odgovarajuću razinu sunčeve svjetlosti koja utječe na njegov rast.

Samostojeće pergole

Pergola, sa ili bez vrata koja se mogu zatvoriti, vrlo se često postavlja na ulazu u vrt. Takva pergola obično ima oblik luka koji konstrukciji daje optičku lakoću i sofisticiraniji karakter. Ažurna konstrukcija može biti potpuno pokrivena ili pak samo djelomično, birajući u tu svrhu omiljeno cvijeće i penjačice za uređenje. Takav ulaz intrigira, potiče vas da posjetite, a istovremeno je učinkovit izlog njegovanog vrta.

Još impresivnije su duge pergole nalik tunelima, unutar kojih se nalaze sjenovite aleje pune boja i mirisa. Dok u manjim konstrukcijama možete samo hodati, veće često imaju ugrađene klupe za opuštanje i druge dodatke za vrtnu arhitekturu.

Alternativa uzdužnim pergolama koje ukrašavaju vrt je diskretna pergola smještena na osamljenom mjestu u našem vrtu, daleko od kuće ili terase. Idealno je rješenje za ljude koji traže odmor od svakodnevne gužve i rado provode vrijeme na otvorenom. Takva konstrukcija trebala bi biti opremljena setom: stolićem za kavu i vrtnim stolicama ili vrtnim namještajem koji vam omogućuje da odspavate ili se opustite s omiljenom knjigom u ruci, kao što su ležaljke, viseće mreže ili viseće vrtne fotelje tipa rodino gnijezdo.

Pergole za terasu

Iako su pergole obično samostojeće, neki ih odlučuju kombinirati s drugim objektima – mogu se, na primjer, spojiti s kućom, natkrivajući prostranu terasu dajući joj puno šarma i intimnosti (pergole za terase i krovovi terasa). Međutim, da bi takva konstrukcija bila praktična, trebala bi biti opremljena posebnim roletama koje se mogu spustiti u slučaju vrućine ili kiše. Ako je moguće, ispod pergole se može smjestiti set za večeru i odmor, kao i tegle pune cvijeća i biljaka. Treba imati na umu da su kvaliteta temelja i izgradnja pergole od velike važnosti u ovom slučaju, kako bi unatoč svojim dimenzijama bila stabilna.

Pergole mogu biti izrađene od raznih materijala, poprimati različite oblike i dimenzije – ideja ima toliko koliko ljudi koji imaju vrt. Sve ovisi o osobnim preferencijama i budžetu za tu svrhu. Da biste uštedjeli, u obzir dolazi i da sami napravite jednostavnu pergolu. Tada treba više uložiti u kupnju biljaka i puzavaca, koje će zahvaljujući pažljivoj njezi, učiniti da se u vlastitom vrtu osjećate kao u zemlji iz bajke, što je odskočna daska od sive svakodnevice.

Ovaj članak je preuzet sa Emmezeta blog stranice.