STAKLO – BITNA KARAKTERISTIKA PROZORA O KOJOJ TREBA VODITI RAČUNA

Prozor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje i kao prijemnik koji propušta sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. U estetskom smislu, novi prozori su tanji i elegantniji, lako se oblikuje u različite veličine i oblike te se dostupni u gotovo svim nijansama i bojama.
Ukupni gubici kroz prozore iznose 50% toplinskih gubitaka zgrade, oni su obično i desetak puta veći od onih kroz zidove stoga je jasno koliku je bitna energetska učinkovitost otvora u ukupnim energetskim potrebama zgrade.
Posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće stavke:
Višeslojno ostakljenje sa IZO staklom,
Umjesto zraka kao izolatora prostor između stakala može biti ispunjen inertnim plinom argonom, čime se povećava učinkovitost prozora,
Low-e premaz koji sprječava gubitak topline,
Toplinski gubici se događaju kako kroz staklo tako i kroz okvir prozora,
Ukupni koeficijent prolaza topline Uw O,80 – 1,4 W/m2K.
Europska zakonska regulativa propisuje sve niže i niže vrijednosti i one se danas najčešće kreću u rasponu Uw = 1,4-1,8 W/m2K, a preporučuje se još i niže Uw < 1,4 W/m2K. Suvremeni objekti traže uvijete tzv. pasivne kuće gdje je taj koeficijent Uw ≤ 0,80 W/m2K. U ukupnim toplinskim gubicima prozora sudjeluju i prozorski profili koji neovisno o vrsti materijala, od kojeg se izgrađuju, moraju osigurati: dobro brtvljenje, prekinuti toplinski most u profilu, jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska topline.