Ukoliko želite smanjiti kondenzaciju u prostorijama gdje boravite — prvo je potrebno uravnotežiti razinu relativne vlažnosti koja dolazi izvana i unutarnje temperature. Postoje neki savjeti i trikovi koje možete samostalno primijeniti ili o njima voditi računa prilikom gradnje svoje nekretnine.

Kvalitetna stolarija znači lakša kontrola unutarnjih uvjeta, smanjena potrošnja energije i boljitak života. Kako sniziti razinu vlažnosti, a ne mijenjati stolariju još neko vrijeme?

SAVJET 1

Jedna od najkritičnijih točaka svakoga doma je kupaonica. Upotreba ventilatora prije tuširanja i 1h nakon duljeg kupanja nužna je ne samo iz higijenskih razoga, već i zbog smanjenja kondenzacije. Na ovaj način vlaga će se raspršiti prije nego što uđe u ostale prostorije kuće i neće se podići razina pare u blizini prozorskih površina.

SAVJET 2

Nemojte izolirati staklenu površinu prozora i stijena od vanjskih utjecaja danju i noću. Primjerice, preko dana dozvolite suncu da barem parcijalno dolazi do staklene površine, a noću barem dio ostavite da je bez rolete ili sjenila. Grilje, rešetke i branici ne bi trebali biti nikad u posve zaključanom stanju jer tako utječete na izoliranost vlage, temperature i svjetlosti, što sve zajedno rezultira velikim razlikama atmosferskih uvjeta i kao ishod stvara pojavu kondenzacije. Slično ovoj pojavi, a lakše za shvatiti je radnja koju svatko od nas čini ljeti — netom izvađeni napitak usred vrućeg ljetnog dana; dolazi do šokiranja staklene površine i stvaranja kondenzacije.

SAVJET 3

Unaprijed osmišljeni mehanizam prisiljavanja dolaska toplog zraka na površinu prozora smanjuje kondenzaciju na prozoru. Riječ je o radijatorima ili ventilatorma za dovođenje toplog zraka koji cijelo vrijeme kontroliraju razinu ambijentalnih uvjeta te tako umanjuju čak do 95% stvaranje kondenzacije.

SAVJET 4

Prozračivanje prostorije. Otvaranje prozora za razmjenu unutarnjeg i vanjskog zraka dva puta dnevno po 10 minuta. Kupnja uređaja kao što je ovlaživač za prostoriju koji će umanjiti vlagu u prostoriji i smanjiti kondenzaciju na staklenim površinima.